Endüstriyel Otomasyon Teknolojileri Alan Tanıtımı
Endüstriyel Otomasyon Nedir?
İleri teknolojiyi kullanan üretim ve hizmet sektörlerinde; üretim cihazları, kontrol cihazları, robotların devreye alınması, işletilmesi, bakım-onarımlarının yapılması, geliştirilmesi, programlanması ve işletme şartlarına uygun otomasyon sistemlerinin (elektrik, elektronik, mekanik, programlama vb.) tasarlanması, kurulması ve uygulanması Endüstriyel Otomasyon Teknolojileri Alanının çalışma alanıdır.
Endüstriyel Otomasyon; robotların, programlanabilir lojik kontrol(PLC) cihazlarının, pnömatik sistemlerin, her türlü algılayıcıların, çeşitli mekanizmaların bir arada kullanılmasıyla ortaya çıkan karmaşık sistemlerin tasarımını, programlanmasını, montajlanmasını, bakımı ve onarımını ifade etmektedir. Otomasyoncu, bu sayılan alanların tamamında rol oynayabileceği gibi belli başlı alanlarda da görev alabilir veya birimler arası koordinasyonu sağlayabilir.
Ülkemizde, Endüstriyel Otomasyon Teknolojileri alanında öğretim programlarının hazırlanarak eğitimine başlanması, sektörde ihtiyacı hissedilen ve yıllar geçtikçe daha da fazla hissedilecek olan nitelikli insan gücü sıkıntısını giderecek önemli bir girişimdir.
MESLEK ELEMANLARINDA ARANAN ÖZELLİKLER
Mesleği icra eden kişiler; makine parçaları arasındaki ilişkiyi görebilen, el ve parmaklarını ustalıkla kullanabilen, bilgisayar programlama yapabilen, sistematik ve planlı çalışabilen, yeniliklere açık, rutin işlerden sıkılmayan, dikkatli ve tedbirli, grup çalışmalarına, teknolojide ki değişimleri yakından takip eden bireyler olmalıdır.
ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI
Endüstriyel Otomasyon Teknisyenleri, endüstriyel üretim yapan, modern teknolojiye sahip fabrika ve laboratuar ortamlarında çalışırlar. Meslek elemanları genellikle işlerini hem masa başında hem de üretim sahasında icra ederler. Görevleri diğer çalışanlarla işbirliği içinde çalışmayı gerektirir. Çalışma ortamı bol ışıklı, sıcak ya da soğuk, gürültülü olabilir. Çalışırken elektrik çarpması ya da makine kazası gibi tehlikelere maruz kalınabilir. Endüstriyel Otomasyon teknisyenleri çalışırken meslektaşlarıyla, işçilerle, makine mühendisleri, elektrik mühendisleri, elektronik mühendisleri, sistem mühendisleri ve kontrol mühendisleri ile iletişim halindedir.
Alanın Altında Yer Alan Dallar
1. ENDÜSTRİYEL OTOMASYON TEKNOLOJİLERİ DALI
Eğer, Otomasyon alanı mezunu öğrencilerimiz alanının devamı niteliğinde yükseköğretim kurumlarına devam etmek isterse aşağıda verilen alanlara yerleşmede kendilerine öncelik tanınmaktadır.
Mühendis yetiştiren 4 yıllık Teknoloji Fakültelerinde tercihlerinde öncelikli olarak yerleşebilecekleri ilgili alanlar;
2 yıllık Meslek Yüksekokullarına devam etmek istedikleri takdirde tercihlerinde ek puanlı olarak yerleşebilecekleri ilgili alanlar;